Testovi mobitela

PRESTIGIO MultiPhone 5000 DUO

MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO MultiPhone 5000 DUO
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 148,5 x 79 x 10,5
Masa uređaja (g) 199
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2560 x 1920)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 2200
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno SNS integracija, ekran veličine pet inča, Android 4.0 Ice Cream Sandwich operativni sustav, CPU MT65
Gdje kupiti
Cijena 1.699 kn
Info Asbis


01/600-9900
http://www.asbis.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Kikiriki phablet
Autor: Lucija Pilić

S ekranom od 5 inča i cijenom od 1699 kuna Prestigio MultiPhone 5000 DUO nameće se kao best buy mobitel u kategoriji phableta. Nudi li zaista najbolji omjer uloženog i dobivenog, pročitajte u našoj recenziji.

Kad je Samsung Galaxy Note najavljen, mnogi su sumnjali u njegov uspjeh. Nekoliko godina kasnije, takozvani phablet uređaji, mobiteli s ekranom veličine između 5 i 7 inča, polako osvajaju tržište i prodaju se u milijunskim brojkama. Cjelokupan koncept gigantskih mobitela jednom dijelu korisnika ostao je vrlo odbojan, dok su drugi uvidjeli korisnost takvog uređaja. Unatoč nepraktičnosti korištenja s jednom rukom i nošenja u džepu, phableti su se udomaćili kod korisnika koji ih, uglavnom, koriste za lakše obavljanje poslovnih zadataka a, za razliku od tableta, s njima mogu i telefonirati.

 

Prestigio MultiPhone 5000 DUO podržava čak dvije SIM kartice te dolazi po vrlo povoljnoj cijeni. Ukratko, riječ je o uređaju koji nudi skromnije karakteristike uz ogroman ekran. Koliko to dobro funkcionira, pročitajte u nastavku recenzije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363112613.JPG

Sadržaj pakiranja

U paketu s mobitelom ćete naći punjač, microUSB kabel, slušalice i futrolu. Futrola je u ovom slučaju vrlo praktičan dodatak budući da ćete mobitel zbog veličine željeti/trebati pospremiti u torbicu ili ruksak s mnogim drugim stvarima pa će ga futrola štititi od ogrebotina.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363112738.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Zaobljeni rubovi, veličina ekrana, debljina uređaja i osjećaj držanja u rukama u prvi mah su nas podsjetili na poznati mobilni gadget, ali ne mobitel, nego handheld konzolu - Playstation Vitu. Naravno, bez kontrolerskog dijela s obje strane. Želimo time reći da je izgled vrlo jednostavan i istovremeno elegantan. Ipak, zbog velikog ekrana od 5 inča rukovanje i nije baš tako jednostavno. U većini slučajeva morat ćete koristiti obje ruke.

 

Na prednjoj strani se nalaze samo kapacitativne tipke (za više opcija, povratak na glavni ekran i povratak na prethodni ekran) i prednja kamera, a na poleđini možete vidjeti malčice isturenu kameru i zvučnik. S desne strane smještena je tipka za paljenje/gašenje, dok se s lijeve nalaze tipke za pojačavanje/stišavanje zvuka. Na vrhu su utori za microUSB kabel i slušalice (3,5 mm).

 

Poklopac za bateriju vrlo se teško otvara usprkos malom otvoru na donjoj desnoj strani. Ispod njega nalaze se dva utora za SIM karticu, smještena direktno iznad odvojive baterije. Hot swap nije omogućen budući da prvo morate izvaditi bateriju kako biste zamijenili SIM karticu, no moguće je umetnuti SIM karticu u prazan utor i bez micanja baterije. microSD utor dosta je odvojen od SIM utora i baterije pa microSD karticu možete mijenjati bez problema.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363112797.JPG

Ekran i tipkovnica

Mobitel dolazi s velikim 5-inčnim WVGA ekranom rezolucije od 800x480 piksela. Već pri prvom pogledu na ekran vidjet ćete pikseliziranu pozadinu. Nadalje, prikaz boja čini se bljeđim nego što bi trebao biti. Nismo ga imali prilike testirati na jačem Sunčevom svjetlu pa ne znamo koliko je točno reflektivan, no s obzirom na specifikacije i naše iskustvo korištenja, čini nam se da ćete morati tražiti zaklon kad dođu ljepši dani. Budući da se štedjelo na kvaliteti, ekran ostavlja samo "dobar" dojam, a ne pomaže ni činjenica da je magnet za otiske prstiju.

 

Odaziv ekrana i kapacitativnih tipki je dobar, nagrđuje ga samo sporost operativnog sustava i aplikacija, o čemu više možete pročitati u kategoriji ispod. I vodoravna i horizontalna tipkovnica su QWERTY tipa te traže uporabu obje ruke za tipkanje, što cijelo iskustvo čini neprikladnim ukoliko nemate neku podlogu na koju možete staviti mobitel. No to i nije tako teško zaključiti s obzirom da je držanje samog mobitela, poradi veličine, nezgrapno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363113009.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Prestigio MultiTouch 5000 DUO dolazi s Ice Cream Sandwhich verzijom Androida. Prestigio nije posebno personalizirao operativni sustav. Početni, zaključani ekran pruža vam četiri načina za otključavanje uređaja: prvi vas baca na glavni ekran, dok s drugima ulazite u aplikacije za kameru, pozive i poruke.

 

Widgete i prečace iznimno je jednostavno postaviti. Onih kojih se želite riješiti pritisnete i povučete na gornji dio ekrana, a one koje želite postaviti također pritisnete i odvučete na željeni ekran. Ukupno ima 5 pozadinskih ekrana, a svaki od njih može prikazati do 16 prečaca. Wallpaper možete promijeniti pritiskom gumba za više opcija na glavnom ekranu.

 

S brzinom rada generalno smo zadovoljni. Kad je opterećen s pokrenutih 15-ak aplikacija, mobitel se, uglavnom, bez problema prebacuje na druge i otvara nove. Napominjemo uglavnom, jer smo iskusili dosta trenutaka u kojima je mobitel trzao te nije otvorio novi ekran ili aplikaciju. Najčešće nam se to događalo pri otvaranju glavnog izbornika. Same aplikacije otvaraju se brzo koliko biste očekivali od mobitela ove klase. Na otvaranje poruka i e-maila čekat ćete manje od sekunde. Pozive i kameru otvorit ćete za dvije, tri sekunde, a Play Store ćete čekati između četiri i pet sekundi. Nakon tjedan dana korištenja, za gašenje mobitela bilo je potrebno 7 sekundi, a uključivanje pola minute.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363113213.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

U mobitel možete staviti dvije SIM kartice, no samo jedna ima mogućnost 3G povezivanja. U svakom trenutku možete promijeniti karticu koja će automatski biti zadužena za slanje poziva, poruka, odnosno 3G-a pa to ne smatramo tolikim nedostatkom. S primanjem i slanjem poziva s obje SIM kartice nismo imali problema.

 

Željeli bismo napomenuti da kad mobitel stavite u futrolu, inače glasan zvučnik je prekriven, što znači da će zvuk poziva biti znatno utišan. Stavite li mobitel dodatno u torbicu moguće je da, vozeći se javnim prijevozom ili šetajući gradom ne čujete pozive pa svakako pripazite na taj detalj.

 

Imenik vam omogućuje da, kad unosite novi kontakt, dodate ime i prezime, sliku, radno mjesto i titulu, mail, kućnu adresu te ostale sitnice poput bilješki, nadimka i web stranice. Aplikacija za pozive izgleda standardno. Filtrira pozive prema vremenu i načinu (odlazno/dolazno), brojeve po učestalosti pozivanja, daje vam mogućnost odgovora porukom kad vas netko zove. Tu je i sortiranje kontakata po favoritima i grupama. Ono što nam se posebno sviđa kod ove aplikacije što da imate tipku za poziv s jedne i s druge SIM kartice pa ne trebate mijenjati postavke.

 

Osim Google+ nema instaliranog programa za najpopularnije društvene mreže poput Facebooka i Twittera. Njih ćete morati skinuti s Play Storea.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363113249.JPG

E-mail i poruke

E-mail i Gmail klijenti na mobitelu već su ustaljene aplikacije koje dolaze s Android mobitelima te pružaju osnovne mogućnosti korištenja e-poštom. Slanje, primanje, skiciranje novih poruka, kao i pregledavanje raznih foldera, dodavanje potpisa te ažuriranje pošte sigurno će zadovoljiti sve korisnike.

 

Poruke također ne odmiču od svoje osnovne namjene. Upišete poruku, dodate kontakt i pošaljete. To bi uglavnom bilo to. Poruke između vas i drugog kontakta prikazuju se u obliku razgovora, a u gornjem desnom kutu imate opcije dodavanja priloga i direktnog pozivanja osobe s kojom se dopisujete.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363113316.JPG

Procesor, memorija

Prestigio MultiTouch 5000 DUO pogoni dvojezgreni procesor MT6577 koji radi na taktu od 1 GHz. Usto, tu je 512 MB RAM-a, dovoljnih za ugodan, ali ne i tako brz rad. Od memorije za pohranu, dostupno je tek oko 1,8 GB. Svakako preporučamo, ako vam treba dodatan prostor, da bacite oko na kupnju microSD kartice, čije se cijene kreću od 26 kuna za 4 GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363113453.JPG

Benchmark test

Prestigio MultiTouch 5000 DUO u Quadrant Standard testu postigao je 2751 bod, što ga smješta malo iznad Motorole Atrix 4G te daleko ispod Asus Transformer Primea. U usporedbi s direktnim konkurentom, Myaudio S508 modelom, Prestigio MultiTouch 5000 DUO blago zaostaje. Myaudio S508 dobio je 50-ak bodova više na testu, točnije 2804.

 

Na Vellamo HTML5 testu mobitel je dobio 1118 te se našao ispod Samsung Galaxy Notea I, odnosno iznad Motorole DROID RAZR i Myaudija S508 (1099). Na Metal testu postigao je 343 boda, što ga je svrstalo ispod Motorole DROID RAZR i Myaudija S508 (350), odnosno iznad ASUS Transformer Primea.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363113728.JPG

Baterija i trajanje

Nakon jednog dana i 4 sata baterija od 2200 mAh smanjila nam se s 99 % na 10 %. S time da smo najviše vremena proveli s radom u aplikacijama (sat i 15 minuta), pola sata odvojili smo za igranje, potom za surfanje i za slušanje glazbe te 10 minuta za razgovore, snimanje kamerom i gledanje videa. Imali smo umetnutu jednu SIM karticu, podesili smo maksimalno osvjetljenje te uključili 3G i Wi Fi. Moramo priznati da smo očekivali malo bolje rezultate, s obzirom na autonomiju.

 

Baterija visokog kapaciteta u većini slučajeva zahtijeva i duže vrijeme punjenja. Nama se od 7 do 99 % kapaciteta baterije napunilo za predugih 4 sata i 37 minuta. Imali smo uključen mobitel, 3G i Wi Fi, ali isto tako mobitel je cijelo vrijeme punjenja mirovao. Tek smo povremeno provjeravali status baterije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363113892.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Na mobitelu smo isprobali nekoliko različitih video formata (.avi, .mkv, .mp4) i sve ih je uredno vrtio na 720p rezoluciji. Full HD video nam je radio jedino u vPlayeru, i to uz primjetno trzanje, a isti program jedini je dekodirao datoteku s AC3 kodekom, ali, opet, uz trzanje. Preporučamo vam da, zbog veličine ekrana ne reproducirate video datoteke u manjoj rezoluciji od 720p jer videi izgledaju pikselizirano.

 

Zvučnik je dosta glasan, što se ne može reći i za priložene slušalice lošije kvalitete. Ipak, čim uključite vlastitu opremu (mi smo koristili Sony HPM - 77) kvaliteta i glasnoća rapidno se poboljšavaju. Odlični ekvalizator također ima brdo opcija za podešavanje pa ako želite dobiti drugačiji, intimniji zvuk slušajući, primjerice, Adelein Skyfall samo se trebate poigrati postavkama. S druge strane, slušanje na najjačem zvuku proizvodi šumove u što smo se mogli uvjeriti pokrenuvši Foo Fighters (The Pretender).

 

Glazbu možete razvrstavati po pojedinačnim pjesmama, albumima, izvođačima i playlistama. FM radio ne ističe se ni izgledom niti mogućnostima. Samo vam daje jednostavne mogućnosti pretraživanja i spremanja stranica.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363114021.JPG

Fotoaparat i video

Kamera od 5 megapiksela postala je standard u entry level uređajima, a Prestigio MultiPhone u tom dijelu nije izuzetak. Moramo priznati da nam se, unatoč vidljivoj pikselizaciji koju smo primijetili pregledavajući galeriju na računalu, kamera svidjela jer ima dobar prikaz boja te opciju za HDR snimanje. Snimke u noćnim uvjetima isto daju dobre rezultate, pogotovo ako se poigrate bogatim postavkama (podešavanje ISO-a, svjetline, zasićenja...). Od drugih, zanimljivih opcija tu su panoramsko i 3D snimanje. S druge strane, nije nam se svidjelo što moramo čekati par sekundi dok mobitel sačuva fotografiju. Prednja kamera ima VGA rezoluciju te će vam služiti samo za video pozive.

 

Snimanje videa je moguće u 720p rezoluciji, no rezultati su vidljivo pikselizirane snimke, čak i pri dnevnim uvjetima.

 

Fotografirano s Prestigio MultPhone 5000 DUO:
 

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363114038.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Internet smo pretraživali pomoću brzog i preglednog Opera Mobile preglednika i nismo iskusili usporavanje mada smo imali otvorenih 10 tabova različitih stranica. Nadalje, mobitel ima 512 MB RAM-a, što nekad zna usporiti učitavanje stranica ili zumiranje. Istina, elementi se učitavaju tek pri kraju učitavanja cijele stranice, ali zumiranje je instantno. Velik ekran zapravo uklanja potrebu za zumiranjem, pogotovo stranica optimiziranih za mobilne telefone, no tu i tamo se nađe neki forum kojeg trebate staviti "pod povećalo" jer je rezolucija ekrana ipak skromna (800x480 piksela, kako smo već spomenuli).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363114069.JPG

Navigacija

Prestigio MultiTouch 5000 DUO dolazi s Google kartama i navigacijom. Navigacija još nije dostupna u Hrvatskoj pa ćete alternativu morati pronaći na Play Storeu, dok Google karte rade brzo i precizno. Valja istaknuti da mobitel ima podršku za A-GPS za preciznije lociranje te EPO GPS za ubrzavanje traženja lokacije. U praksi, to znači da će vas Google prilično točno locirati za par sekundi.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363114233.jpg

Uredski paket

Mobitel dolazi s predinstaliranim Office Suite Pro programom čije će funkcije zadovoljiti većinu korisnika. S njim je moguće otvoriti novi dokument, tablicu ili prezentaciju, odnosno urediti već postojeći dokument, tablicu ili prezentaciju. Kad smo prebacivali datoteke s mobitela na računalo i obratno, format teksta, slika i ostalih elemenata ostao je isti. Office Suite Pro kompatibilan je s Microsoft Office tipovima datoteka (.doc, .rtf, .ppt, .xls).

Organizator i alarm

Organizator je uobičajen Googleov kalendar u kojem možete sinkronizirati događaje s Gmail računom ili otvoriti nove. Pri stvaranju novih događaja možete podesiti datum, vrijeme i mjesto događaja, podsjetnik, dostupnost na vašem mail računu, opis i goste (samo za Gmail račune).

 

Alarm također ne donosi ništa posebno. S njime možete podesiti kad će vam mobitel zvoniti, hoće li se alarm ponavljati tijekom tjedna, melodiju zvona, vibraciju i opis. Ipak, alarm se pali i kad je mobitel ugašen, što bismo rado voljeli vidjeti na što većem broju pametnih mobitela.

Aplikacije i igre

Prestigio MultiTouch 5000 DUO dolazi s tek osnovnim setom aplikacija. Nema čak ni YouTube. Nove aplikacije možete skinuti uz pomoć Installera Prestigio ili ih odabrati sami  na Play Storeu. Od predinstaliranih programa svakako bismo izdvojili e-čitač eReader Prestigio koji će vam dobro skratiti vrijeme ako na velikom 5-inčnom ekranu poželite pročitati knjigu. Usto, sadržava više od 2000 besplatnih hrvatskih naslova, iako su većina njih pojedinačne pjesme, a sam repertoar zastario. Veliki ekran čini ovaj mobitel idealnim za čitanje pa ako niste potpuno zadovoljni ovom aplikacijom, na Play Storeu možete skinuti Planet9 ili Vip eKnjižaru.

 

U setu aplikacija također se nalazi Gameloft Live u kojem možete odabrati koje ćete igre ovog popularnog developera za mobilne platforme skinuti, no mi smo se odlučili isprobati aktualnije naslove, Rope Escape i Nun Attack. Rope Escape zanimljiva je arkada u kojoj morate što duže izdržati njišući se na lijanama drveća te usput skupljajući novčiće, dok je Nun Attack akcijski RPG u kojem zlu časnu sestru trebate privesti redu. Obje igre grafički su srednje zahtjevne, a mobitel nije imao nikakvih problema pri njihovu pokretanju.

Cijena za Prestigio MultPhone 5000 DUO

S cijenom od 1699 kuna Prestigio MultiTouch 5000 DUO svakako je jedan od najjeftinijih phableta na tržištu. No je li povoljniji? Teško je reći. Myaudio S508 skuplji je za nekoliko stotina kuna, ali nudi više u pakiranju (dodatnu bateriju, microSD karticu) te je, po rezultatima testa, optimiziraniji. Usto, ako se možete zadovoljiti veličinom ekrana od 4,5 inča svakako bismo vam preporučili Prestigio MultiPhone 4500 DUO koji nudi gotovo duplo bolje karakteristike u mnogim segmentima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363114629.jpg

Cool faktor

Futrola koja dolazi u paketu vrlo je praktična za zaštitu mobitela od raznih ogrebotina u torbi ili nekom drugom mjestu u/na kojem mislite odložiti mobitel.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1363114596.jpg

Zaključak

Prestigio MultiTouch 5000 DUO jedan je od najjeftinijih phableta na tržištu i daje dobar omjer uloženog i dobivenog. Uz nešto sporiji rad s aplikacijama (no ne toliko spor da bi vas znatno smetao), dobivate mobitel s velikim ekranom, dobrom kamerom i reprodukcijom multimedije. S druge strane, ekran nije visoke kvalitete, a bateriju ćete morati čuvati od brzog pražnjenja.

 

Plus

+ cijena

+ omjer uloženog i dobivenog

+ futrola

+ surfanje Internetom

+ dual SIM

 

Minus

- otvaranje poklopca

- ekran

- baterija

- sporiji rad

Konkurencija

Samsung Galaxy Note II

 

Najjači phablet i jedan od ponajboljih pametnih mobitela na tržištu. Dolazi s 5,59 inčnim ekranom, četverojezgrenim procesorom Exynos 4412 Quad Core Cortex-A9 s radnim taktom od 1,6 GHz te petom jezgrom koja je aktivna u sleep modu, 2 GB RAM-a i Jelly Bean verzijom Androida. Performanse su na strani Samsunga Galaxy Note II, ali tu je i višestruko veća cijena od 5359 kn.

 

Myaudio S508

 

Direktna konkurencija (specifikacijama i cijenom) testiranom modelu. Myaudio S508 ima isti procesor, količinu RAM-a, verziju Android sustava, podršku za dual SIM, veličinu ekrana (5 inča) i rezoluciju (800x480 piksela). Kamera je 8-megapikselna, no vrlo loše kvalitete tako da u ovom slučaju to nije prednost. Međutim, uređaj dolazi s još jednom baterijom u pakiranju i microSD karticom od 4 GB. Isto tako, na Quadrant Standard i Vellamo Metal benchmark testovima postigao je bolje rezultate. Myaudio S508 je skuplji (1999 kn).

 

 

 

Komentari

Roko

31. siječnja 2015 - 08:47 Prijavi neprimjeren komentar

Prije kupnje uređaja, najbolje je pogledati po internetu za NEGATIVNE kritike uređaja; pozitivne su ionako navedene na stranicama proizvođača/prodavača.
I tako se informirati o onome što proizvođač skriva i ne želi priznati.
Ja sam bio glup i nisam to učinio (izgleda da je istina ona : Tko uči, mora da pati - u ovom slučaju, 'da plati') i kupio sam PRESTIGIO uređaj. Ovo je m,oj način da se odužim Prestigiu i upozorim sve potencijalne kupce da ne nasjedaju, i izabeu bilo koju drugu firmu.

Roko

31. siječnja 2015 - 08:47 Prijavi neprimjeren komentar

Prije kupnje uređaja, najbolje je pogledati po internetu za NEGATIVNE kritike uređaja; pozitivne su ionako navedene na stranicama proizvođača/prodavača.
I tako se informirati o onome što proizvođač skriva i ne želi priznati.
Ja sam bio glup i nisam to učinio (izgleda da je istina ona : Tko uči, mora da pati - u ovom slučaju, 'da plati') i kupio sam PRESTIGIO uređaj. Ovo je m,oj način da se odužim Prestigiu i upozorim sve potencijalne kupce da ne nasjedaju, i izabeu bilo koju drugu firmu.

Snjezana

25. listopada 2013 - 14:14 Prijavi neprimjeren komentar

Molim vas da mi napisete gdje mogu pronaci futrolu za Prestigio mobitel,javite mi na e-mail adresu.Hvala...

Odgovori